2.	Harvest Gourmet Oriental Wantons with Black Vinegar

Harvest Gourmet Wanton Oriental dengan Cuka Hitam & Sos Pedas

5 hidangan
1 H. 27 MIN
Sederhana

BAHAN-BAHAN

100 gram Harvest Gourmet Stir Fry Mince
1/4 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil Gula
1 secubit Rempah, Lada Putih
3/4 sudu kecil Minyak Bijan
3/4 sudu kecil Minyak Bawang
35 milliliter Air
10 gram Hirisan Daun Bawang
15 gram Hirisan Kulat Hitam
20 gram Buah berangan Dipotong dadu
8 gram Hirisan Daun Ketumbar
20 gram Lobak Merah Dipotong dadu
10 keping Kulit Wantan
1 Unit Telur Dipukul
250 milliliter Air
3 1/3 sudu besar Kicap cair
9 sudu kecil Gula
1 sudu besar Sos Tiram Vegetarian
3 3/4 sudu kecil Shallot Oil
4 sudu besar minyak cili padi dengan cili api
1/4 sudu kecil Garam
2 sudu kecil Thick Soya Sauce
2 2/3 sudu besar Cuka, hitam
Copy ingredients
Ingredients copied to clipboard!

ARAHAN PENYEDIAAN

1. Penyediaan Inti Wantan

Masukkan Harvest Gourmet Stir Fry Mince, garam, gula, lada putih, minyak bijan, minyak bawang merah dan 35 ml air ke dalam mangkuk kecil dan gaul rata. Kemudian masukkan daun bawang yang telah dihiris, kulat hitam yang dihiris, buah berangan yang telah dipotong dadu, daun ketumbar yang dihiris dan lobak merah yang telah dipotong dadu dan kacau hingga sebati. Setelah sebati, masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam.

2. Penyediaan Wantan

Pukul telur dalam mangkuk kecil. Ambil kulit wantan dan gunakan jari yang basah untuk melembabkan bahagian tepi kulit wantan. Masukkan satu sudu sup (20gm) inti kebahagian tengah. Lipat dua kulit wantan dan tekan kedua-dua sisi bersama-sama sehingga kemas.

3. Memasak Wantan

Didihkan air didalam periuk besar sehingga mendidih dan masukkan wantan dan rebus selama kira-kira 1 minit 45 saat sehingga terapung dan inti menjadi masak.

4. Penyediaan Sos Cuka Cili

Panaskan kuali dengan minyak bawang merah dan minyak cili pada api sederhana rendah dan tumis hingga wangi. Masukkan 250ml air, kicap, gula, sos tiram, garam secukup rasa, kicap pekat dan campurkan dalam kuali sehingga campuran mendidih. Kemudian ketepikan untuk berehat sehingga mencapai suhu bilik. Masukkan cuka hitam ke dalam campuran dan gaul rata.

5. Menghidang

Bahagikan dua wantan untuk setiap mangkuk, dan tutup dengan sos cuka cili. Hidangkan!

MAKLUMAT NUTRISI
Typical values
Per Serving
Tenaga
276.9 Kilocalories
Protein
6.7 Grams
Karbohidrat
18.5 Grams
Lemak
20.2 Grams